2010-08-09

Lax på land redan första dagen!

Då är man tillbaka med många intryck och goa minnen.Vet inte riktigt var jag skall börja skriva då det mesta går ihop och jag inte förde någon direkt fiskedagbok på plats. Smart...not:) Sedan när man fiskar och sover om vart annat så känns det som om man dubblat dygnet och varit borta i 14 dagar. Man har ju sovit korta men intensiva pass under dygnen som varit. Måste ju hinna med och fiska. Helt underbart!

Fiskekompisen Janne hämtade i alla fall upp mig i Göteborg vid 23.30 tiden på fredagkvällen för drygt en vecka sedan. Efter en behaglig resa på 9 timmar och 75 mil så var vi tillslut framme i Singsås och Tiller vald som vi skulle fiska den kommande veckan. Förutsättningarna var riktigt bra. Veckan innan hade det gått lågt vatten i Eggafoss men de senaste dygnen hade de regnat och älven stigit från dryga 6 m3 till 14 m3. Det luktade lax lång väg! Kommer regn kommer lax! Vi tog först en tur för att titta på valdet som vi bara sett på bilder innan och det så onekligen lovande ut. Valdet är ca 1,5 km långt och börjar vid sammanflödet på en ö som rinner ut i en riktigt giftig pol som avslutas med en klippa som sträcker sig ut under vattnet och tvingar laxen att komma in över ett grundområde med fina ståndplatser. Valdets riktiga hot spott skulle det visa sig, särskilt på lågvatten... Efter detta kommer ett längre grundstryk som mest ser ut som en running pool med få ståndplatser. Inte fullt lika intressant att fiska. Efter detta kommer en vänsterkurva med mycket lovande fiske på högvatten. Denna rinner sedan ut i en ny running pool med ett antal fina ståndplatser, kanske speciellt på lite högre vatten. Valdet avslutas sedan med ett lugnflytande djupare parti som upplevdes ganska ointressant för oss
som flugfiskare.
Bild tagen från "klippan" och mot övre delen av valdet där strömmarna går ihop efter ön

Bild tagen från klippan mot vår riktiga "hot spott". Ovanför stenarna som, bryts i vattnet var en rejäl grop som laxen stannade i.

Bild tagen från nedre delen av sträckan. Våra hytta syns till höger. Perfekt läge eller?

Vi inkvarterar oss i stugan tillsammans med Fredrik och Rolle som också skulle fiska med oss denna vecka. Strategier läggs upp och vi delar in valdet i den övre och nedre delen och i delar dygnet i 4-timmars pass att fiska uppdelade på morgonfiske (04-10), fm fiske (10-14), em fiske (14-18), kvällsfiske (18-22) samt nattfiske (22-02). Från stugan har vi uppsikt över den nedre sträckan i valdet och kan sitta och titta när det stiger fisk, helt perfekt!

Janne och jag går på första passet på den övre sträckan. Jag går i först och Janne efter. På tafsen sitter flugan Tiller Killer (döpt av Janne pga av alla laxar den fångade denna vecka), och tro det eller ej men när flugan sveper ned förbi utanför klippan så suger det i! Mothugg och veckans första lax är krokad!! Efter en kortare fight så kan första laxen bärgas och jag tror knappt att det är sant. Uppskattar laxen till ca 1,7 kg knallblankt silver. Fantastiskt! I första repan. Här förväntar man sig hårt nötande för första fisken så går det så fort, overkligt! Efter detta så hinner jag att tappa ytterligare en fisk innan det är dax för Fredrik och Rolle att fiska kvällen. Vi känner ingen mer fisk denna dagen, men jag går och lägger mig ganska nöjd ändå! En tappad lax och en lax på land är riktigt bra. Även om det bara är en grilse så är det en lax och det är lite svårt att styra över storleken på fisken som hugger, tyvärr:)

Imorgon kommer det också upp lax på land... häng med:)

4 kommentarer:

  1. Nice:-), så gott!!!. Laxfiske är ju så enkelt...:-)

    SvaraRadera
  2. Ibland för vissa, för det mesta när det gäller dig. Tur gubbe ;)

    SvaraRadera